Planeta

Južni Sudan

Lokalno vreme Džuba
Zvanični naziv:
Republika Južni Sudan
Naziv na engleskom:
South Sudan
Kontinent:
Afrika
Zvanični jezik:
Engleski
Broj stanovnika:
11.193.725 (2020)
Religija:
Katolici 39.7%
Lokalna religija 32.9%
Protestanti 20.5%
Muslimani 6.5%
Ostali 6.4%
Površina:
619.745 km2
Najviša tačka:
3.187 m, Kinyeti
Najniža tačka:
381 m, Beli Nil
Dužina obale:
0 km (Južni Sudan nema izlaz na more)
Dužina granice:
6.018 km
Države sa kojima se graniči:
1. Sudan 2.158 km
2. Etiopija 1.299 km
3. Centralnoafrička Republika 1.055 km
4. Demokratska Republika Kongo 714 km
5. Uganda 475 km
6. Kenija 317 km

Valuta:
Južnosudanska Funta (SSP)
Pozivni broj:
+(211)
Važni telefoni:
Policija: 999
Hitna pomoć: 999
Vatrogasci: 999
Internet domen:
/
Državni praznik:
Dan nezavisnosti, 09. jul
Opis praznika:
Predstavlja dan sticanja nezavisnosti od Sudana 2011. godine.

Glavni grad:
Džuba
Vremenska zona:
UTC/GMT +3:00
Geografska širina i dužina:
4.51N 31.36E
Vazdušna udaljenost glavnog grada od Beograda:
4 561 km
Međunarodni aerodrom:
Juba International Airport
Broj stanovnika glavnog grada:
372.410 (2011)

Voltaža i frekvencija struje:
230V - 50Hz
Tip utičnice:
C, D

Zastava Južnog Sudana usvojena je potpisivanjem mirovnog sporazuma između Narodnog pokreta za oslobađanje Sudana i Vlade Sudana 2005. godine. Prthodno ju je koristio NPOS tokom vreme borbe za autonomiju. Zvanično je usvojena 9. jula 2005. godine. Boje na zastavi Južnog Sudana simbolišu: crna-narodi Južnog Sudana bela- mir crvena-krv prolivena za slobodu zelena- prirodne lepote zemlje plava- reka Nil žuta zvezda- jedinstvo vilajeta u okviru države.
Državno uređenje:
Republika

Predsednik
Salva Kir Majardit

Predsednik Vlade
Salva Kir Majardit

Članstvo u međunarodnim organizacijama:

Vizni režim
. Za putovanje u Južni Sudan je potrebna viza. Viza na DSPI je besplatna, za turistička putovanja 20 USD. Vize se mogu dobiti u DKP ili na graničnim prelazima, ili elektronskim putem (E-viza) na www.mfaic.gov.kh Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je vizaViza na DSPI je besplatna, za turistička putovanja 20 USD. Vize se mogu dobiti u DKP ili na graničnim prelazima, ili elektronskim putem (E-viza) na www.mfaic.gov.kh Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza. Ambasada Južnog Sudana postoji u Briselu i Londonu, a možete se obratiti i nekoj od ambasada u obližnjim afričkim zemljama ukoliko tuda prolazite. Potrebna dokumenta: Formular za vizu, uz koji su priloženi originali i fotokopije svih potrebnih dokumenta, uključujući i glavnu stranicu pasoša i dokaz o vakcinaciji protiv žute groznice; pasoš važenja najmanje još šest meseci, dokaz iz banke o posedovanju finansijskih sredstava za boravak u Južnom Sudanu, samo za lične posete: pozivno pismo od nekoga u Južnom Sudanu, dve fotografije za pasoš, potvrda o vakcinaciji (žuta groznica), povratna karta, dokaz o povezanosti sa zemljom u kojoj imate stalno boravište, npr. dokaz o zaposlenju (odobrenje od poslodavca da budete odsutni sa radnog mesta), adresa u Južnom Sudanu, rezervacija hotela.

Bezbednosna situacija
Ne preporučuje se putovanje u Južni Sudan zbog nestabilne situacije u zemlji.

Izvor:Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Zdravstvena situacija
Obavezna je vakcinacija protiv žute groznice. Zbog opasnosti od malarije savetuju se upotreba sredstava protiv komaraca i uzimanje antimalarika.

Izvor:Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije
Rezultati pretrage za kriterijum: država=Južni Sudan

Ambasada države Južni Sudan u Srbiji
Adresa: Ne postoji ambasada Južnog Sudana u Republici Srbiji.


Kažu o sebi:

Južni Sudan je stekao nezavisnost od Sudana 2011. godine. Ova zemlja ima bogatu i raznovrsnu prirodu, kulturu i istoriju, koja privlači radoznale i avanturističke turiste. Međutim, Južni Sudan se suočava sa brojnim izazovima, kao što su siromaštvo, nestabilnost i sukobi, koji otežavaju njegov razvoj i bezbednost. Uprkos tome, postoje neka mesta koja vrede posetiti u Južnom Sudanu.
Nacionalni park Boma: Ovaj park je jedan od najvećih u Africi, sa površinom od oko 22.800 kvadratnih kilometara. On je dom za više od milion antilopa koje svake godine migriraju u potrazi za hranom i vodom. Ovo je jedan od najvećih prirodnih spektakala na svetu, koji se može uporediti sa velikom migracijom gnua u Serengetiju. Pored antilopa, u parku žive i slonovi, žirafe, lavovi, leopardi i mnoge druge vrste divljih životinja .
Nacionalni park Nimule: Ovaj park se nalazi na granici sa Ugandom, na obali reke Nil. On je poznat po svojim brzacima i vodopadima, koji pružaju mogućnosti za rafting i kajaking. Takođe je stanište za retke vrste životinja, kao što su nilski konji, krokodili, bivoli i sitatunge.
Džuba: Džuba je glavni i najveći grad Južnog Sudana, koji se takođe nalazi na Nilu. On je centar političkog, ekonomskog i kulturnog života zemlje. U gradu se mogu videti tragovi britanske i egipatske kolonijalne arhitekture, kao i savremene zgrade i spomenici. Džuba nudi razne sadržaje za turiste, kao što su muzeji, tržnice, restorani i hoteli.
Katedrala Svete Trojice: Ova katedrala se nalazi u Džubi i predstavlja jedan od simbola hrišćanstva u Južnom Sudanu. Ona je izgrađena 1970-ih godina u stilu afričke moderne arhitekture. Njena fasada je ukrašena tradicionalnim motivima i bojama naroda Južnog Sudana. Unutrašnjost katedrale je prostrana i svetla, sa vitražima i freskama koje prikazuju biblijske scene.
Planina Kinyeti: Ovo je najviša tačka Južnog Sudana, koja se nalazi na granici sa Ugandom. Ona ima visinu od 3.187 metara i deo je planinskog lanca Imatong. Planina Kinyeti je popularna destinacija za planinarenje i penjanje, jer nudi izazovan teren i predivan pogled na okolinu. Planina je takođe bogata florom i faunom, među kojima su endemske vrste ptica i biljaka.
Južni Sudan ima bogatu i burnu istoriju, koja seže do drevnih vremena. Njegovo područje je bilo naseljeno različitim afričkim narodima, koji su stvarali svoje kulture i države. U 19. veku su na njega uticali Egipat i Velika Britanija, koji su ga kolonizovali i iskorištavali njegove resurse. U 20. veku je Južni Sudan bio deo nezavisnog Sudana, ali se suočavao sa diskriminacijom i represijom od strane arapske i muslimanske većine na severu. To je dovelo do dva dugotrajna i krvava građanska rata, koji su odneli milione života i izazvali velike patnje. Nakon potpisivanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma 2005. godine, Južni Sudan je dobio autonomiju i pravo na referendum o nezavisnosti. Referendum je održan 2011. godine i rezultirao je velikom većinom glasova za otcepljenje. Tako je Južni Sudan postao najmlađa država na svetu, koja je priznata od strane Ujedinjenih nacija i Afričke unije. Međutim, Južni Sudan se i dalje suočava sa brojnim izazovima, kao što su siromaštvo, nestabilnost, sukobi, korupcija i ljudska prava.
Južni Sudan se graniči sa Sudanom na severu, Etiopijom na istoku, Kenijom, Ugandom i Demokratskom Republikom Kongo na jugu, i Srednjoafričkom Republikom na zapadu. Njegova klima je tropska, sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom cele godine. Postoje dva glavna godišnja doba: kišno i suvo. Kišno doba traje od aprila do oktobra, a suvo od novembra do marta. Količina padavina varira u zavisnosti od regiona, pri čemu je najveća na jugu i jugoistoku, a najmanja na severu i severozapadu.