Planeta

Palestina

Lokalno vreme Jerusalim
Zvanični naziv:
Država Palestina
Naziv na engleskom:
State of Palestine
Kontinent:
Azija
Zvanični jezik:
Arapski
Broj stanovnika:
5.101.414 (2020)
Religija:
Muslimani 97.6%
Hrišćani 2.4%
Površina:
6.220 km2
Dužina granice:
km

Valuta:
Palestinska Funta, Novi izraelski Šekel (ILS), Egipatska Funta (EGP), Jordanski Dinar (JOD)
Pozivni broj:
+(970)
Važni telefoni:
Policija:, Hitna pomoć:, Vatrogasci:
Internet domen:
.ps
Državni praznik:
Dan nezavisnosti, 15. novembar
Opis praznika:
Predstavlja dan usvajanja Deklaracije nezavisnosti 1988. godine.

Glavni grad:
Jerusalim
Vremenska zona:
UTC/GMT +2:00
Geografska širina i dužina:
31.71N 35.10W
Broj stanovnika glavnog grada:
933.200 (2013)
Površina glavnog grada:
125,16 km2

Voltaža i frekvencija struje:
230V - 50Hz
Tip utičnice:
C, H

Zastava Palestine je dizajnirana 1916. za vreme arapske pobune protiv Osmanskog carstva. 1917. godine je korištena kao zastava arapskog nacionalnog pokreta. 1948. vlada cele Palestine je ponovo usvojila zastavu, a 1964. godine je usvojena kao zastava palestinskog naroda. 1988. godine zastava je postala zvanično zastava države Palestine. Zastava se sastoji iz tri vodoravne linije panarapskih boja (crna, bela i zelena) i crvenog trougla na levoj strani.

Vizni režim
Za putovanje u Palestinu je potrebna viza. Za nosioca putnog lista u tranzitu dozvolu daje Izrael.

Vozačka dozvola
Pržavljanima Republike Srbije za upravljanje motornim vozilima, pored nacionalne, potrebna je i važeća međunarodna vozačka dozvola.
Rezultati pretrage za kriterijum: država=Palestina

Ambasada Republike Srbije
Na nerezidencijalnoj osnovi Palestinu pokriva ambasada Republike Srbije u Egiptu.
Ambasador: Jugoslav Vukadinović
Adresa: 33, Al Mansour Mohamed St.
Zamalek, Kairo, Egipat
Broj telefona: +20 (2) 2735-4061, +20 (2) 2736-5494, +20 (2) 2736-7094
Broj faksa: +20 (2) 2735-3913

Ambasada države Palestina u Srbiji
Adresa: Aleksandra Stambolijskog 27a
Broj telefona: +381 (11) 3671-407
Broj faksa: +381 (11) 3671-336
Radno vreme: ponedeljak - petak: 09:00 – 15:00
Ambasador: Mr. Mohammed K. M. NABHAN


Kažu o sebi:

Palestina zemlja na Bliskom istoku koja se bori za nezavisnost od Izraela.
Palestina je jedna od najstarijih civilizacija na svetu. Njeni koreni sežu do praistorijskog doba, kada su se na njenom tlu naselili kananejski narodi, koji su kasnije postali poznati kao Feničani, Izraelci i Filistejci. Palestina je bila svedok mnogih istorijskih događaja, kao što su dolazak Abrahama, izlazak Jevreja iz Egipta, osvajanje Aleksandra Velikog, rimsko carstvo, krstaški ratovi, islamska ekspanzija, otomanska vladavina i britanski mandat.
Palestina je kolevka tri velike monoteističke religije: judaizma, hrišćanstva i islama. Na njenom tlu se nalaze mnoga sveta mesta za vernike ovih religija, kao što su Jerusalim, Vitlejem, Nazaret, Hebron i Gaza. Jerusalim je posebno značajan grad, jer je tu gde se nalazi Zid plača, najsvetiji hram za Jevreje, Crkva Svetog groba, gde se veruje da je Isus raspet i sahranjen, i Kupola na steni, gde se veruje da je Muhamed uzdignut na nebo.
Palestina ima bogatu i raznovrsnu kulturu, koja je pod uticajem različitih naroda i civilizacija koje su prolazile kroz nju. Palestinska kuhinja je poznata po svojim ukusnim jelima kao što su humus, falafel, tabuleh i baklava. Palestinska muzika je mešavina arapskih, turskih i zapadnih uticaja, a koristi instrumente kao što su ud (lutnja), kanun (harfa) i darbuka (bubanj). Palestinska književnost je bogata poezijom i prozom, koja se bavi temama kao što su identitet, otpor i nostalgija.
Palestina je dom mnogih talentovanih i poznatih ličnosti iz različitih oblasti. Neki od njih su Mahmud Darviš, jedan od najvećih arapskih pesnika 20. veka, Hanan Ašravi, istaknuta političarka i aktivistkinja za ljudska prava, Edvard Said, ugledni intelektualac i kritičar orijentalizma, Hani Abu Asad, nagrađivani filmski reditelj i Majda al-Rumi, popularna pevačica.
Palestina ima predivnu prirodu i raznolikost životinja i biljaka. Njena geografija obuhvata planine, doline, pustinje i obale. Neki od njenih prirodnih lepota su Mrtvo more, najniža tačka na Zemlji i najslanije jezero na svetu, Vadi Kelt, slikovita oaza u Judejskoj pustinji i Mar Saba, drevni manastir koji visi nad liticom. Njena flora i fauna uključuju masline, smokve, urme, ruže Jerihona, gazele, hijene, šakale i ptice selice.
Palestina ima burnu istoriju koja je obeležena sukobima sa Izraelom oko teritorije i prava. Nakon što je Ujedinjene nacije predložila podelu Palestine na dve države 1947. godine, Izrael je proglasio svoju nezavisnost 1948. godine, što je dovelo do prvog arapsko-izraelskog rata. Od tada, Palestina je bila pod okupacijom i kontrolom Izraela, koji je anektirao ili naselio većinu njene teritorije. Palestinci su se borili za svoju državnost i samoopredeljenje kroz različite načine, kao što su oružana borba, pregovori, intifade (ustanci) i nenasilni protesti. 1988. godine, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je proglasila nezavisnost Države Palestine, koja je priznata od strane većine zemalja sveta, ali ne i od strane Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. 1993. godine, PLO i Izrael su potpisali Oslonski sporazum, koji je predvideo stvaranje Palestinske nacionalne vlasti (PNA) i prenos određenih nadležnosti na palestinske institucije. Međutim, sporazum nije doveo do trajnog mira i rešenja dva naroda i dve države, zbog neslaganja oko pitanja kao što su granice, izbeglice, naselja, Jerusalim i bezbednost. 2007. godine, Palestina se podelila na dve frakcije: Hamas, koji je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze, i Fatah, koji je zadržao kontrolu nad Zapadnom obalom. 2012. godine, Palestina je dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama, što je bio korak ka međunarodnom priznanju i članstvu.
Palestina se graniči sa Izraelom na severu, istoku i jugu, sa Jordanom na istoku i sa Egiptom na jugozapadu. Njena klima je mediteranska na obali i kontinentalna u unutrašnjosti. Ona se karakteriše toplim i suvim letima i hladnim i kišovitim zimama. Temperature variraju u zavisnosti od nadmorske visine i udaljenosti od mora. Srednja godišnja temperatura je oko 18°C, a srednja godišnja količina padavina je oko 500 mm.