Planeta

Vatikan

Lokalno vreme Vatikan
Zvanični naziv:
Grad Vatikan/Vatikanski Grad
Naziv na engleskom:
Vatican City
Kontinent:
Evropa
Zvanični jezik:
Italijanski
Francuski
Latinski
Nemački
Portugalski
Poljski
Broj stanovnika:
453 (2019)
Religija:
Katolici 100%
Površina:
0,44 km2
Najviša tačka:
78 m, Vatican Gardens (Vatican Hill)
Najniža tačka:
19 m, Trg Svetog Petra
Dužina obale:
0 km (Vatikan nema izlaz na more)
Dužina granice:
3,4 km
Države sa kojima se graniči:
1. Italija 3,4 km

Valuta:
Evro (EUR)
Pozivni broj:
+(379)
Važni telefoni:
Policija: 113
Hitna pomoć: 118
Vatrogasci: 115
Internet domen:
.va
Državni praznik:
11. februar
Opis praznika:
Predstavlja dan osnivanja Vatikana

Glavni grad:
Vatikan
Vremenska zona:
UTC/GMT +1:00
Geografska širina i dužina:
41.54N 12.27E
Broj stanovnika glavnog grada:
1000 (2015)
Površina glavnog grada:
0,44 km2

Voltaža i frekvencija struje:
230V - 50Hz
Tip utičnice:
C, F, L

Zastava Vatikana sastoji se od dva polja jednake veličine žute (simbol zlata) i bele boje. Kada je zastava podignuta na koplje, žuto polje je uz koplje. Razmer širine i dužine zastave su 1:1. Naime, zastava Vatikana i zastava Švajcarske su jedine državne zastave na svetu kvadratnog oblika. Na sredini belog polja nalaze se dva ukrštena ključa, jedan žute boje i drugi bele boje koji su povezani crvenom vrpcom. Iznad ključeva smeštena je papska tijara. Ključevi i tijara predstavljaju grb Vatikana. Zastava je prihvaćena 7. juna 1929. Iste je godine papa Pije XI potpisao ugovor sa Italijom, kojim je konačno rešeno pitanje Papske države.

Vizni režim
Viza nije potrebna za putovanje i boravak u Vatikanu do devedeset dana u periodu od šest meseci*. *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona uprava
Rezultati pretrage za kriterijum: država=Vatikan

Ambasada Republike Srbije
Ambasador: Dejan Šahović
Adresa: Via dei Monti Parioli 20, 00197 Rim, Vatikan
Broj telefona: +39 (06) 3223-076
Broj faksa: +39 (06) 3204-530

Ambasada države Vatikan u Srbiji
Adresa: Sveta Stolica: Svetog Save 24
Broj telefona: +381 (11) 3085-356
Broj faksa: +381 (11) 3085-216
Radno vreme: ponedeljak - petak: 09:00 – 13:00, 15:30 - 17:30
Ambasador: Apostolski Nuncije H.E. Archbishop Luciano SURIANI


Kažu o sebi:

Vatikan je jedina država koju je UNESCO u celosti stavio na listu svetske kulturne baštine. U Vatikanu se nalaze brojne umetničke i arhitektonske dragocenosti, kao što su bazilika Svetog Petra, Sikstinska kapela, Vatikanski muzeji i drugo.
Vatikan je jedina država na svetu koja je ujedno i muzej. Sve zgrade, bašte, trgovi i umetnička dela u Vatikanu su deo Vatikanskih muzeja, koji privlače oko 6 miliona posetilaca godišnje.
Vatikan ima svoju poštu, banku, radio-stanicu, novine, televiziju, internet domen i vojsku. Vatikanska garda je najmanja i najstarija vojna jedinica na svetu, koja broji oko 100 pripadnika i čuva papu i njegovu rezidenciju.
Vatikan nema stalno stanovništvo, već samo građane. Da bi neko postao građanin Vatikana, mora da radi za Svetu stolicu ili za vatikanske institucije. Građanstvo se dodeljuje privremeno i prestaje kada osoba prestane da radi u Vatikanu.
Vatikan ima najveću potrošnju vina po glavi stanovnika, oko 54 litra godišnje. Razlog nije alkoholizam, već upotreba vina u verskim obredima.
Vatikan ima najkraću železničku prugu na svetu, koja je duga samo 300 metara i ima jednu stanicu. Pruga se koristi uglavnom za prevoz robe i zvaničnih gostiju.
Vatikan ima jednu od najboljih pošti na svetu, koja je poznata po svojoj brzini i pouzdanosti. Mnogi turisti i Rimljani šalju razglednice iz Vatikana, jer veruju da će stići brže nego iz Italije.
Vatikan je jedina država na svetu koja je priznala suverenitet vitezova malteškog reda, koji je takođe katolička organizacija sa sedištem u Rimu. Vitezovi malteškog reda imaju svoju zastavu, pasoš, poštanske marke i diplomatske odnose sa drugim državama, ali nemaju teritoriju.
Vatikan ima svoj astronomski opservatorij, koji se nalazi u dvorcu Gandolfo, letnjoj rezidenciji pape. Opservatorij je osnovan 1891. godine i bavi se istraživanjem Sunčevog sistema, zvezda i galaksija.
Vatikan je jedina država na svetu koja ima latinski kao službeni jezik. Latinski se koristi za sve zvanične dokumente, zakone i ceremonije u Vatikanu. Takođe se koristi za papinske govore i blagoslove.
Vatikan ima bogatu i burnu istoriju, koja seže još u antičko doba. Na mestu gde se danas nalazi Vatikan, nalazilo se nekada rimsko groblje i cirkus cara Nerona, gde su mučeni i ubijani hrišćani. Prema predanju, tu je razapet i apostol Petar, koji je smatran za prvog papu. Njegove kosti su navodno pronađene ispod bazilike Svetog Petra, koja je izgrađena u njegovu čast.
Vatikan je postao nezavisna država 1929. godine, kada je potpisan Lateranski sporazum između Svete stolice i Kraljevine Italije kojim je papa Pije XI priznao italijansko ujedinjenje i odrekao se svojih teritorijalnih pretenzija u zamenu za suverenost nad malom enklavom u Rimu. Pre toga, pape su vladale Papinskom državom, koja je obuhvatala veliki deo centralne Italije. Papinska država je ukinuta 1870. godine, kada je italijanska vojska osvojila Rim i proglasila ga glavnim gradom novog Kraljevstva Italije. Time je okončan dugi sukob između pape i italijanske države.
Vatikan je danas centar katoličke crkve i duhovno mesto za milione vernika širom sveta. Poglavar Vatikana je papa. Vatikan se graniči samo sa Italijom i nalazi se na zapadnoj obali reke Tibar, a ima površinu od oko 0,44 kvadratnih kilometara. Klima Vatikana je ista kao i klima Rima: mediteranska sa umerenim i kišnim zimama od oktobra do sredine maja, a vrućim i suvim letima od maja do septembra. Neke manje lokalne osobenosti, prvenstveno izmaglice i rose, su uzrokovane anomalnom veličinom bazilike Svetog Petra, elevacijom, fontanama i obimom velikog popločanog trga.