Tekstovi...

Analiza
Povezano: Srbija

InFoSePo

13/07/2020

infosepo logo

Danas, kad se uveliko suočavamo sa Četvrtom industrijskom revolucijom, trudeći se da predvidimo kakve implikacije ona može imati na svetskom, ali i na nacionalnom nivou, postajemo svesni značaja poznavanja prilika u svetu i planiranja mera koje bi osigurale bezbednost ljudi u takvom okruženju.

Promene su neophodnost koju nameće moderno doba, te nam ne preostaje ništa drugo osim da ih prihvatimo kao deo svakodnevice. Osnovno pitanje koje se nameće je kako pristupamo rešavanju problema koji nam se nameću. U ovom slučaju razliku pravi i činjenica da li ćemo spremni dočekati sve što sledi, pa otuda i naša želja da bar na neki način damo svoj doprinos, pre svega kroz afirmisanje kulture oslanjanja na relevantne podatke i činjenice i kritičko promišljanje o njima. Predstavljamo informacije, detaljne analize i dokumenta, a sve u cilju što boljeg razumevanja kompleksnih relacija koje obeležavaju međunarodne odnose današnjice.

Institut za spoljnu i bezbednosnu politiku InFoSePo, osnovan je 2019. godine u Beogradu, kao neprofitna, nevladina i nezavisna organizacija sa osnovnim ciljem unapređenja nivoa informisanosti, stručnih istraživanja, edukacije i izdavaštva iz oblasti spoljne i bezbednosne politike Republike Srbije.

Naša nastojanja su vezana za istraživanje različitih oblasti međunarodnih odnosa i spoljne i bezbednosne politike Republike Srbije, zato se i trudimo da proširimo opšte kapacitete u ovoj oblasti, a samim tim i da približimo stavove i aktivnosti nevladinog sektora i državnih organa Republike Srbije.

Jačanje medjunarodnog položaja Republike Srbije kako na globalnom, tako i na ostalim nivoima, primorava nas na sve bržu tranziciju sa starog na novi sistem funkcionisanja. Mi prepoznajemo taj trend i u bilateralnim i multilateralnim odnosima, kao i u sprovođenju tranzicione reforme u kontekstu transatlanskih i evroazijskih integracija i drugih izazova globalizacije na koje treba odgovoriti.

Osnovni oblici rada InFoSePo-a su konferencije, stručne analize, edukativni kursevi, forumi, okrugli stolovi, radionice, tribine, sprovođenje istraživanja javnog mnenja o međunarodnim problemima, istraživački rad i publikacija, a sve na polju spoljne i bezbednosne politike.  

Znanje kao takvo nije dovoljno – izgradnja i opšti prosperitet i očuvanje mira dolaze kroz razumevanje.-

Infosepo
Aktuelno:

Analiza

Događaj

Dan državnosti - Stvaranje države

prof. dr Momčilo Pavlović

Intervju

Najava

Svi tekstovi: